Duin Bouwbedrijf, sinds 1945
Duin Bouwbedrijf heeft een lange historie op Texel. Direct na de oorlogsjaren in 1945 startte de toen 30-jarige Cor Duin met het bedrijf. Vanuit Spierdijk kwam hij speciaal naar Texel om zijn steentje bij te dragen aan de wederopbouw. De eerste klus die Duin kreeg was het bouwen van naoorlogse noodwoningen. Daarna volgden het postkantoor en de Thijsseschool. Begin jaren 60 kocht Duin een grote schuur aan de Reijer Keijerstraat. Van hieruit startte hij met grootschalige woningbouwprojecten, zoals 25 huizen in de Thijsselaan en de Drijverstraat. In de loop van de jaren 60 kocht Duin een perceel grond aan de Maricoweg, dat hij later zou uitbreiden tot aan de Spinbaan. Drie zoons waren werkzaam in het bedrijf van hun vader; Jan, Pieter en Kees.
Jong geleerd
In 1979 kwam de 16-jarige Paul Buijsman als leerling-timmerman bij Duin Bouwbedrijf. Cor Duin en zijn zoon Kees stonden destijds aan het roer. Kort daarop volgde een ernstige bouwcrisis en waren uitvoerder Hamke Veenbaas en de jonge Paul, die zijn leerwerkovereenkomst uitdiende, nog de enige personeelsleden. In 1985 nam Kees de zaak over van zijn vader. Het tij begon te keren en Duin groeide weer. Na 22 dienstjaren werd Buijsman in 2001 samen met Kees Duin vennoot van Duin Bouwbedrijf. In 2005 werd het nieuwe bedrijfspand aan de Spinbaan geopend, waarna Kees Duin zich in 2007 terugtrok. Hierdoor bleef Paul Buijsman als enig aandeelhouder en directeur over.
Innovatief bouwen
Duin Bouwbedrijf is pionier als het gaat om energiebesparing en nieuwe bouwtechnieken. Buijsman: “We hebben alle faciliteiten in huis op het gebied van traditionele en innovatieve bouw. We moedigen particulieren en bedrijven aan om een stapje verder te gaan in duurzame ontwikkeling, zodat we toekomstbestendig bouwen. Of het nu gaat om onderhoud, renovatie, isolatie, bouw of verbouw, wij zetten ons in voor de volle 100%. Dat mag u van ons, als erkend Texels bouwbedrijf, verwachten.”
Bedrijfspand met karakter
Het bedrijfspand, door Duin Bouwbedrijf zelf gebouwd in 2005, weerspiegelt de opvattingen van Buijsman over de aannemerij. Het gebouw heeft een markante uitstraling. Ambachtelijk metselwerk, in combinatie met de gekromde vorm van de houten dakverstekken, stralen traditie en innovatie uit. Ook aan de binnenkant zijn moderne technieken toegepast op gebied van isolatie en luchtcirculatie. Hierdoor heerst er een prettig binnenklimaat. De ingang van het pand zit verrassend genoeg niet aan de voorkant, maar tussen het kantoor en de werkplaats in. “Hier gaan nette pakken en overalls door één deur naar binnen”, aldus Buijsman. En dat is veelzeggend over de bedrijfscultuur.